. vane.jpg (302 bytes)
tema.jpg (2440 bytes)

teema.gif (6517 bytes)Rädsla och påtryckning
på många arbetsplatser

lt-vilkku.gif (219 bytes) Så här svarade förtroendemännen

pune.gif (67 bytes)  Ledningen förhåller sig avvisade till facket, atmosfären präglas av rädsla och misstroende, kritik kan inte framföras direkt och förtroendemannen blir utsatt för påtryckningar. Motsättningar och förbundets ryggradslöshet är vad förtroendemannen upplever som de värsta problemen. Det är bilden av en arbetsplats i Finland i nådens år 2002. Ett ytterlighetsfall förvisso men konkret förekommande.

Den sammansatta bild av atmosfären på arbetsplatserna som 67 huvudförtroendeman ger i Löntagarens minienkät är inte direkt smickrande. Visst anser sig en stor majoritet bli korrekt bemötta och öppenhet och diskussionsvilja råder på de flesta arbetsplatser. Men hela 35 procent beskriver atmosfären som räddhågsen eller nonchalant och över en fjärdedel (27 %) av förtroendemännen upplever sig bli utsatta för påtryckningar.

Föga populärt

Minienkäten gjordes för FFCs tidningar Löntagaren och Palkkatyöläinen av forskaren Erkki Laukkanen på FFCs arbetslivsavdelning. De 67 förtroendemän som besvarade enkäten har en medelålder på 47 år och har i genomsnitt fungerat fem år som förtroendemän.

Förtroendemannauppdraget ter sig inte särdeles populärt. Trettioåtta procent har aktivt kandiderat i förtroendemannaval och blivit valda. 62 procent har åtagit sig uppdraget då andra kandidater inte fanns.

De flesta (86 %) ansåg sig ha blivit korrekt bemötta av arbetsgivaren och 65 procent beskriver atmosfären på arbetsplatsen som öppen och diskuterande. När man pratar om problem på arbetsplatsen är det i första hand med arbetskamraterna (71 %) och i andra hand med arbetsledningen (26 %) man talar. De flesta (86 %) upplever att de öppet kan kritisera arbetsgivaren.

I konfliktsituationer vänder man sig till arbetskamraterna (46 %) och förbundet (38 %) för att få stöd.

Kritiska kommentarer

En majoritet av förtroendemännen (64 %) är beredd att fortsätta i sitt uppdrag. Men hela 22 procent känner tveksamhet och 13 procent säger direkt nej till fortsatt mandat.

En korskörning av svaren visar att äldre förtroendemän har mindre benägenhet att diskutera med arbetskamraterna, att arbetsgivaren förhåller sig mer sakligt på arbetsplatser med öppet diskussionsklimat medan man på arbetsplatser där arbetsgivaren utövar påtryckning inte heller diskuterar med arbetsledningen.

I en öppen fråga kunde förtroendemännen fritt kommentera sitt arbete och sin arbetsplats. Trenden i kommentarerna är rätt kritisk. Förtroendemännen möter problem och svåra situationer i sitt arbete men de är inriktade på att lösa sådana och uppfattar detta som en naturlig del av uppdraget.

Löntagaren har intervjuat två förtroendemän som svarat på enkäten. I intervjuerna beskriver de den verklighet de fungerar i som förtroendemän.

HANS JERN

lt-ylos.jpg (843 bytes)

t-tema.gif (20062 bytes)

Löntagaren 29.4.2002 nr 4/02

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)