. vane.jpg (302 bytes)

tema.jpg (2440 bytes)

Mångfacetterat om kvinnobilden
på Martha-jubileet
 

pune.gif (67 bytes)  Kvinnoforskare Marika Kivinen konstaterar att kvinnornas situation i vårt land förändrats långt från hur det var i början av förra seklet då påståendet att "kvinnor kan inte tänka", användes som argument av motståndarna till kvinnlig rösträtt.

Kvinnoforskare Kivinen anknöt till temat för Martha-tidskiftens 100-årsjubileum den 25 april; Kvinnobilden i ett sekel, då hon analyserade några illustrationer, kvinnobilder ur Husmodern, som tidskriften Martha hette i början av sin tillvaro. Föreningsbankens annons under kriget hade texten "Familjens finansminister" intill en yngre kvinna, iklädd bomullsklänning, bärande på en stor och manlig portfölj. Portföljen ter sig onekligen för stor för en kvinna med denna litet bondska utstrålning. I andra illustrationer kryddas husmoderns duktighet med kvinnlig skönhet, feminitet som är viktiga kvinnoideal.

Den historiska kavaldaden på Martha-jubileet. Foto: HELI SAARELA– Men det gäller att uppfylla skönhetsidealen med måtta, att hålla sig inom gränsen för var bilden av kvinnan blir för sexualiserad. Skönhetsmisser blir ju utskämda om de poserar nakna i fel sorts tidningar.

– Visst kan en f.d. miss vara minister, om vi är av motsatt åsikt anammar vi okritiskt klichéidealen.

– I vissa frågor betonar vi likheten med män, till exempel när det gäller intelligens, utbildning och lika lön för lika arbete, men det finns också skillnader värda att lyfta fram.

Kivinen anser att kvinnor står inför utmaningen att balansera mellan motsatta ideal såsom mjukhet och hårdhet; de typiskt kvinnliga yrkena skall vi inte se ned på.

Bibelns Maria Magdalena

Fem Fredrika Runeberg-premierade kvinnor presenterade sina kvinnoideal under Martha-jubileet. Kvinnorna, representerande olika yrkeskategorier vilka fått priset för en samhällsmoderlig insats, hade uppmanats att lyfta fram någon kvinna som fungerat som deras förebild.

Folkloristiker Ann-Mari Häggman valde att presentera Bibelns Maria Magdalena som dels representerar en kärleksfull, vacker och klok kvinna, dels den mest utstötta kvinnan. Jesus fördriver sju onda andar ur Maria Magdalena. Hos Maria Magdalena uppenbarar sig den uppståndne Jesus först och det är hon som förmedlar vidare budskapet att Kristus är uppstånden.

Häggmans intresse för helgonet Maria Magdalena som kvinnoförebild bottnar i att det i bygderna sjungs en visa om henne. Visans rötter går tillbaka till medeltiden, till dominikanermunkarna som skrev visan för att lära kvinnorna "veta sin plats". Liksom så många andra kvinnor i Bibeln anklagas Maria Magdalena för otukt. Under medeltiden frossade man i Maria Magdalenas synder och under 1600—1700-talet avrättades kvinnor för barnamord; ofta var barnens far kvinnans egen far eller bror. Ännu på 1800-talet sade prästen till den ogifta modern som tagit nattvarden: "Härefter ska du inte gå och synda". Maria Magdalena har för kvinnorna blivit symbolen för den person som förstår dem.

– Kvinnor som sjunger sången om Maria Magdalena finner tröst i orden som berättar om den mest usla kvinna som blev den mest starka.

Professor i pedagogik Siv Their, berättade om sin mor, Berta Linnea (1911-1978). Berta Linnea upplevde alla krigen under förra seklet.

– Mamma var bra i skolan, det underströk hon ofta och det tyckte vi barn om att höra.

Efter skolan gick hon i Korsholms husmodersskola, gifte sig och fick fem barn, varav fyra flickor.

– Mammas ideal var utmanande för oss. Hon uppmanade oss att vara tuffa, aktiva, ta våra egna intressen i beaktande, men isynnerhet ta hänsyn till andra. Hon sade också att det i vissa sammanhang var bättre att hålla sig undan och man kan inte till 100 % bära andras bördor.

Kvinna som bärande pelare

Författaren Birgitta Boucht återupplivade stämningarna under FN:s internationella kvinnoår 1975, då hon själv sade upp sig från ett heltidsjobb för att tillsammans med Carita Nyström skriva Handbok i systerskap. Hon visade en rikssvensk affisch föreställande de bärande pelare, de s.k. karyatiderna, i form av kvinnofigurer som bär upp ett tempel som är en hyllning till den manliga, krigiska kulturen på Akropolis. Affischens text uppmanar kvinnorna, karyatiderna att lämna sin börda och gå därifrån.

– Jag imponerades av tanken att slavinnorna reser på sig och går, varpå templet som byggts till männens ära får falla. Karyatidaffischen är den perfekta bilden av hur fastlåst en kvinna kan uppleva sin situation. Dagens unga kvinnor är slavar under perfektionismen; i hemmet och på jobbet. Den rikssvenska boken Diagnos: duktig handlar om problematiken som kan leda till utbrändhet.

– Tillsammans kan vi ändra på kvinnornas situation och gå långt, lyder Birgitta Bouchts budskap till kvinnorna.

Politiker Elisabeth Rehn som fungerat som ordförande för Anne Frank föreningen i Finland, tog fram den judiska flickan Anne Frank som kvinnoideal. Anne Frank behöll sin styrka under de svåra åren under andra världskriget då familjen gömde sig i ett gårdshus, med hjälp av att skriva dagbok och sin humor.

Rehn som rest runt till krigsdrabbade områden inom ramen för projektet kvinnor, krig och konflikter, hon har träffat kvinnor som t.ex. blivit våldtagna och hållhustrur åt soldater för att senare förvisas till en tillvaro som prostituerade.

– Efter alla hemskheter kvinnorna utstått, besitter de en otrolig styrka och säger nej till ett fortsatt utnyttjande; de kräver kvinnokvoter inom politiken, de vill att biståndsorganisationerna ska ge dem IT-teknik; inte matlagningskurser.

– Ge kvinnorna i Irak en chans, det fick ej kvinnorna i Afghanistan! Radiolog Gisela Gästrin berättade att hennes samhällsmedvetenhet föddes i och med att hon var med om att kvinnorna och flickorna deltog som lottor i vinterkriget, vilket hon också själv gjorde.

På cancerkliniken hade hon förebilder i arbetskamraterna, sjuksköterskorna vars lönekamp hon stöder. Det var inom Martharörelsen Gästrin drog igenom mamaprogrammet som lär kvinnor att undersöka sina bröst för att upptäcka bröstcancer i tid. Programmet har även framgångsrikt lanserats utomlands.

Martha-jubileumsfirarna kom fram till att våra kvinnoförebilder är många och de varierar under årens lopp.

SUNNIVA EKBOM

Löntagaren 30.5.2003 nr 5/03

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)