. vane.jpg (302 bytes)

tema.jpg (2440 bytes)

Webben är bekant för de aktiva

pune.gif (67 bytes)  Den nya teknikens bästa egenskap är möjligheten att verka i realtid. Det menar de FFC-aktiva som vi har intervjuat för denna artikel. De bästa redskapen i intressebevakningen är telefon och e-postförbindelse. Också eget utrymme är viktigt, det gör det möjligt att samtala i fred med arbetstagarna.

Sari Helminen, som är arbetarskyddsbefullmäktigad på Valmet-Automotives fabrik i Nystad, säger att hon redan är så van vid e-posten att det vore svårt att sköta förtroendeuppdraget utan webbförbindelsen. Såväl Helminen som huvudförtroendeman Matti Kettunen på Metsä-Botnias fabrik i Kemi och huvudförtroendeman Kari Jäppi på Finnish Chemicals i Joutseno intervjuades för denna artikel via e-post. Gemensamt för de tre är att arbetsgivaren består dem med eget arbetsrum, dator med internetuppkoppling och mobiltelefon.

Kettunen konstaterar att avtalsverksamheten är som förr, den nya tekniken har ändå inte påverkat intressebevakningens innersta väsen. Men informationsflödet är ett helt annat i och med e-posten och det tar upp mycket av arbetstiden att besvara e-breven. Jäppinen berättar att han utnyttjar internet för att söka information. Förändringarna är snabba och förtroendemännen i internationella företag behöver verkligt mycket information, skriver Jäppinen.

I den förra inkomstuppgörelsen slog parterna fast att huvudförtroendemännens och arbetarskyddsombudens rätt att använda arbetsplatsens normala kontorsutrustning gäller också de adb-apparater som är i bruk på arbetsplatsen med internet och e-post. Enligt en medlemsenkät som FFC gjorde förra hösten har 61 procent av de FFC-anslutna förtroendevalda tillgång till internet på jobbet och 67 procent har internet hemma. Två av tre säger sig använda webben regelbundet som redskap i förtroendeuppdraget. Bara 13 procent av de aktiva berättar att de aldrig använder internet.

Stora arbetsplatser välrustade

På förbunden har man den uppfattningen att de förtroendevaldas redskap är tidsenliga på de större arbetsplatserna men att det på många små arbetsplatser kan vara strid på kniven redan om eget arbetsutrymme.

– Vi har egentligen inte följt upp hur inpons klausul om kontorsutrustning har tolkats på arbetsplatserna. Hos oss håller vi ännu i huvudsak kontakt med de aktiva genom traditionell brevpost, berättar organisationschef Antero Väinölä på Trä- och specialbranschernas förbund.

På en del arbetsplatser har man gett förtroendemannen egen e-postadress men inte egen dator.

– Vi har fått meddelanden från våra aktiva om att de är tvungna att lurpassa i evighet på en ledig maskin för att komma åt att sköta sin e-postkorrespondens, berättar organisationssekreterare Marja Lindblom på Servicefacket.

Under Kemifackets strejk för något år sedan hade de aktiva via e-posten möjlighet att agera i realtid och det har förbundet fått mycket tack för.

– Vi lärde oss att det lönar sig att informera också när det inte finns något nytt att berätta. En aktiv kontakt håller gänget ständigt informerat men motiverar också och ökar samhörigheten, säger organisationschef Heikki Salonen.

Det är dock ingen nytta med realtidsinformation om man inte får använda dator. Inom Servicefacket har man noterat att många aktiva efterlyser undervisning i hur man använder datorn. Lusten att sköta intressebevakningen väl dämpas nog om man inte kan öppna bilagorna som följer med e-breven.

PIRJO PAJUNEN

Löntagaren 5.3.2004 nr 2/04

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)