. vane.jpg (302 bytes)
tema.jpg (2440 bytes)

Bahar drömmer om jobb i operationssalen

pune.gif (67 bytes)  - Det första året i Finland var en mardröm !

Bahar Rashid, kom som kvotflykting tillsammans med man och två barn från Irak. Familjen placerades i Ingå, i praktiken helt utestängd från alla möjligheter till vettig sysselsättning. Bahar hade utbildat sig till sjuksköterska hemma i Irak, och hade hunnit jobba några år, bland annat som chef för ett sjukhus med fyrahundra platser upprättat av internationella Röda Korset vid gränsen mellan Iran och Irak. Hon är inte van vid att gå och dra, och det var inte hennes make heller. Båda hade siktet inställt på språkstudier, sedan jobb – Bahars dröm var att få jobb i operationssal. I Ingå tvingades de gå sysslolösa, för bl.a. all språkundervisning fanns på andra orter.

Satsa på introduktion

Om Bahar fick bestämma skulle mottagningen av flyktingar läggas om radikalt från vad den är idag. Man skulle satsa mycket mera på introduktionen, säger hon.

- Varje familj borde ha en egen handledare under de första veckorna i landet. En handledare som talar samma språk som familjen.

- När man är ny i landet är det tusen frågor som kräver svar. Själv hade jag turen att ha en bror som kommit före mej. Han formligen bodde hos oss de tre första månaderna, för vi behövde så mycket hjälp med allting.

Nuvarande system med socialarbetare, hälsovårdspersonal och hemhjälpar som besöker familjen är inte bra, säger Bahar. För det första går väldigt mycket av kommunikationen förlorad, hur bra tolken än är. För det andra känns det obehagligt med alla tjänstemän rännande hemma.

- Dessutom är de ju bundna av sin tjänstetid och sina tidtabeller, och allting blir väldigt skyndsamt. Vi igen vill se dem som gäster i vårt hus, vi vill bjuda på mat och sitta och prata i lugn och ro. För en flyktingfamilj som förberett besöket kanske i flere dagar är det väldigt nedslående när tjänstemannen tackar nej till det som bjuds. Att de dessutom tvingas tacka nej för att reglerna förbjuder dem att "ta mutor" är obegripligt för oss utlänningar, säger Bahar.

Isolationen värst

Sysslolösheten, mörkret och den sociala isolationen i Ingå tärde hårt på Bahar. Att komma in i det finländska samhället var inte det allra enklaste. Bara en så enkel sak som att välja mellan burkarna i mjölkdisken blir problem när man inte kan språket. Det värsta var ändå, tycker Bahar, kylan mänskor emellan.

- Ingen pratade med en, alla bara tittade rakt igenom. "Det här landet är inte för mej" tänkte jag då, berättar Bahar.

Familjen drömde om att få flytta till ett annat land, ja ens till huvudstadsregionen.

Genast då möjlighet gavs flyttade familjen till Helsingfors. Bahar började studera, bland annat finska. Hon hade siktet inställt på att småningom få jobb på något sjukhus, i operationssal. Det är där hon trivs, det hon kan. Fast den visionen tvingades hon begrava fortare än kvickt, för i Finland erkänns inte hennes utbildning.

Bahar valde då merkantila studier, men märkte efter ett år att det inte var hennes melodi. Eftersom hon upplever det som meningsfullt att jobba med mänskor utbildade hon sig till tolk och stödperson för invandrare. Det goda med de merkantila studierna var ändå, att man fick insikt i affärslivet, och fram om allt att man fick lära sig adb, säger Bahar.

Vara till nytta

Belastningen på nyinflyttade familjer blir ofta så stor att familjelivet kraschar. Så gick det också för Bahar. Äktenskapet slutade i skilsmässa och Bahar är nu ensam med barnen. Och hyran och de andra räkningarna.

- I vårt fall var isolationen bara en bidragande faktor, men för många flyktingar på små orter blir den en förvisning till Sibirien, som ödelägger de mänskliga relationerna. Då önskar man att det fanns ens en liten ölbar i byn dit man kunde gå och PRATA med mänskor, säger hon.

I det fallet blir livet litet lättare på en större ort. Att sedan praktiska detaljer, såsom bristen på pengar, sätter sina begränsningar, är en annan visa.

- Jag känner många invandrarkvinnor som blir sittande hemma, för att de inte har råd att åka till klubbar och träffar. De ska klara sig på utkomststöd och när en bussresa kostar tiotals mark funderar man nog två gånger om man ska åka, säger Bahar.

Själv försörjer hon sig och sina två barn på 11 och 13 år som frilanstolk. När uppdragen började sina, och hon fick ta kreditkortet till hjälp för att klara hyran, gick hon till en bekant som äger en taxi och frågade efter jobb. Hon klarade adresstestet med glans, och kör nu taxi i Esbo för att dryga ut kassan.

- Tänk vilken nytta jag kunde göra på exempelvis kvinnokliniken, suckar hon. Förutom kurdiska och finska talar Bahar arabiska, engelska och persiska samt turkiska behjälpligt.

- En utlänning känner sig garanterat bättre till mods om hon blir emottagen av en annan invandrare. Utlänningsskapet förenar oss fastän vi kommer från olika kulturer.

CAROLA ISAKSSON

Löntagaren 5.3.2001 nr 2/01

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)