. vane.jpg (302 bytes)
 
tema.jpg (2440 bytes)

Servicefackets bil ambulerar mellan vårliga skidcentrum. Många friar till pistvakterna

Kaffe lockar nya medlemmar

pune.gif (67 bytes)  Solen strålar och drivorna gnistrar lockande när Servicefackets bilpatrull har nått Jämsä och tar av på vägen till Himos skidcentrum. Servicefacket rycker ut tre man starkt. Vid ratten i husbilen sitter organisationssekreterare Tarmo Viitaluoma och som sällskap har han områdesförmannen för mellersta Finland Viljo Manninen och områdesombudsman Lassi Ojanen från Uleåborg. Ojanen och Viitaluoma tänker under vårens lopp kolla alla viktiga skidcentrum, turistentreprenörer och upplevelsearrangörer mellan mellersta Finland och det bortersta Lappland.

Målet är dels att skaffa nya medlemmar, dels att ge de anställda vid programföretagen ett eget kollektivavtal. Männen medger att det råder konkurrens om organiseringen i dessa tillväxtbranscher. I samma vatten fiskar bl.a. FTFC:s tjänstemannaförbund för specialbranscherna ERTO. Pistvakterna kunde finna en naturlig tillflykt under Servicefackets vingars skugga, för Servicefacket organiserar redan hotell- och restaurangpersonalen i skidcentrumen. Det är också plats för arbetstagare på programföretag.

– Vi tänker bli nummer ett när det gäller att organisera personalen på skidcentrum och företag som jobbar med turism och upplevelser, säger Tarmo Viitaluoma självsäkert.

Branschen sysselsätter ca 20 000—30 000 arbetstagare, varav 60 procent är fackanslutna.

Arbetsgivaren tar det lugnt

– Himos är en välskött arbetsplats, det är ordning och reda på arbetarskyddet och det råder inga större konflikter mellan arbetstagare och arbetsgivare, förklarar Lassi Ojanen när männen stiger ur bilen för att se sig omkring. Lassi Ojanen ska också säga hej åt pistvakternas förman.

På alla håll står det inte lika bra till som i Himos. Oklarheter i lönebetalningen eller nonchalans i arbetarskyddet är typiska. Ett allmänt problem i branschen är visstidsanställningarna, men dem har fackförbundet en viss förståelse för.

– Det här är ju ändå säsongarbete, säger Tarmo Viitaluoma.

Omsorgen om turismnäringen delar facket med arbetsgivarna. Därför kallar man inte arbetsgivaren motparten utan mer neutralt avtalsparten, förklarar männen. I Himos tar ägaren det lugnt när fackets bil kör in. Enligt Tarmo Viitaluomas erfarenhet är det i huvudstadsregionen man finner de mest avoga arbetsgivarna.

Förtroendeman behövs

Tarmo Viitaluoma parkerar nedanför västpisterna intill restaurangen. Pistvakternas skyddsombud har varskotts i förväg. Förtroendeman finns det inte på Himos, för den förra förtroendemannen, som var visstidsanställd, fick inget nytt avtal. De fackliga ombudsmännen misstänker att förtroendeuppgiften var åtminstone en delorsak till att anställningen inte förlängdes.

– Det är mycket illa om det inte finns förtroendeman på arbetsplatsen, intressebevakningen försvåras betydligt, ondgör sig Viitaluoma. Ett av trions mål är att Himos åter ska få en förtroendeman.

Hannu Jokinen, som har verkat fyra år som arbetarskyddsfullmäktig, övertalas att bli medlem av en arbetsgrupp som reviderar pistvaktslönerna. Den outtalade förhoppningen är att mannen senare kanske blir intresserad av förtroendemannauppgiften. Jokinen är en av tio ordinarie Himosanställda som arbetar året om. På Himos arbetar 40 pistvakter och centrumet har sammanlagt 130 anställda.

Vill inte vara framfusiga

Dörren till Servicefackets bil står inbjudande öppen under arbetarnas kafferast och doften av färskt kaffe sprider sig i omgivningen. Ändå är det ingen trängsel, och fackförbundets män vill inte vara framfusiga.

– För en oorganiserad arbetare är tröskeln till bilen ganska hög, säger Tarmo Viitaluoma.

Att ambulera mellan arbetsplatser och äventyr är kallt på vintern och varmt på sommaren. Viitaluoma, Manninen och Ojanen är nästan lika varmt påklädda som slalomåkarna och hett kaffe tankas flitigt. Tarmo Viitaluoma beräknar att det går åt en kanna kaffe om dagen.

Servicefacket har sina bästa erfarenheter av bilkontoret från olika massevenemang. Bilen har besökt både Seinäjoki tangomarknad och Pori Jazz och i sommarens planer ingår folkmusikfestivalen i Kaustinen.

Var bilen rör sig, det informerar man alltid om i de lokala medierna och bilen har fått en hel del publicitet. Också den här gången är den lokala tidningen i antågande för att göra ett reportage.

– Bilen är väldigt bra reklam för förbundet, så jag kan varmt rekommendera den för andra också, säger Tarmo Viitaluoma.

Jour ända till kvällen

Servicefackets representanter pratar om ditt och datt med arbetarskyddsfullmäktige Hannu Jokinen och slutligen kollar man på den bärbara datorn vad bolaget som äger Himos har för resultat. Uppgifterna vittnar om en tämligen bra lönsamhet.

– Många arbetstagare har nuförtiden föga intresse för det företag som betalar lönen, men åtminstone för dem som har förtroendeuppdrag är det viktigt att veta hur det går ekonomiskt för företaget. Därför har vi denhär servicen, motiverar Tarmo Viitaluoma.

Det kvällas. Viitaluoma, Manninen och Ojanen fryser om tårna men beslutar ha jour en stund till. Det har varit lugnare än väntat på pisterna och pistvakterna har varit färre, men männen vill se om djungeltelegrafen har fått mera folk i rörelse. Senare på kvällen kör de till hotellet och nästa dag vänds nosen mot Tahkovuori i Nilsiä.

Lassi Ojanen följer skyddsfullmäktige Jokinen till liften. Tarmo Viitaluoma gissar att männen diskuterar på tu man hand om hur viktigt det skulle vara att de 40 pistvakterna på Himos fick en egen förtroendeman.

PIRJO PAJUNEN
Översättning BERTEL STENIUS

Löntagaren 2.4.2001 nr 3/01

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)