. vane.jpg (302 bytes)

tema.jpg (2440 bytes)

temalogo.gif (2767 bytes)Övergångsperioden svår för Solidaritet

pune.gif (67 bytes)  Solidaritets viceordförande Jozef Niemiec berättar att det har varit ytterst svårt att motivera för medlemmarna den övergångsperiod som föreslås för arbetskraftens rörlighet i EU.

– Om en gång tjänster och kapital är rörliga sårar det människors rättskänsla att inte arbetarna behandlas på samma sätt.

Solidaritets viceordförande Jozef Niemiec. Foto: HILKKA JUKARAINENOckså i övrigt har processen med att få Polen i EU-skick varit betungande för arbetarna.

– Utöver övergångsperioderna har arbetsmarknadsfrågorna i EU-förhandlingarna smärtat djupt.

Solidaritet har uppskattat att gruvorna måste göra sig av med 25—30 000 arbetsplatser och telekommunikationerna ungefär lika många.

Facket försöker nu förhandla fram lindrigare alternativ till uppsägningar, såsom omskolning, pensionsarrangemang eller större ersättningar. Privatiseringen av järnvägen och energisektorn är likaså på hälft.

Ändå har Solidaritet som organisation beslutat att stöda ett medlemskap i EU. Or organisationen anser att den ekonomiska och politiska nyttan ändå är större än skadan.

Paneuropeiska avtal strategin

Solidaritet har varit medlem i Europafacket EFS sedan 1996.

Jozef Niemiec anser att det är viktigt att påverka via Europafacket. Han har egen erfarenhet av förhandlingarna om distansavtal som i våras ledde till ett avtal på Europanivå. Solidaritet anser att paneuropeiska avtal är ett gott och tryggt alternativ för medlemmarna.

Också deltagandet i demonstrationer som EFS har arrangerat har signalerat medlemskårens intresse för Europa.

– Det är inte bara ledarna som har deltagit i demonstrationerna i Porto, Nice och Laeken, utan också många vanliga medlemmar, säger han.

EU-bestämmelser på polska

Integrationssekreterare Katarzyna Sobon önskar att EU-bestämmelserna snabbt översätts till polska.

Solidaritet arrangerar EU-kurser och det vore rimligt att få materialet på polska.

– Vi kan inte bedriva någon effektiv intressebevakning innan vårt folk är utbildat, säger Katarzyna Sobon.

– Vi är rätt bekymrade över att man i harmoniseringens namn försöker försämra arbetslivsbestämmelserna. Men Solidaritet kommer inte att godkänna att arbetsvillkoren försämras i EU:s namn även om vi stöder ett medlemskap.

Med EU-finansiering har man inlett rundabordsdiskussioner mellan de tre parterna. Socialministeriets, arbetsgivarnas och fackets representanter, såväl från Solidaritet som OPZZ, har tillsammans gått igenom arbetslagstiftningen och EU-direktiven.

Katarzyna Sobon betraktar rundabordsdiskusssionerna som en god träning i social dialog och önskar att de fortsätter också efter det att Polen är medlem i EU.

Hon har en klar önskan om Polens framtid i EU:

– EU måste vara lika lyhört för alla länder. Inte kan gamla och nya medlemmar behandlas olika i EU.

Nödvändig medlemskampanj

Solidaritets kongress infaller i slutet av september. Marian Krzaklewski, som har lett organisationen i tolv år, har fått två utmanare till ordförandeposten, en av dem är viceordförande Niemiec.

Jozef Niemiec menar att en av ordförandes viktigaste uppgifter är att rekrytera nya medlemmar. Solidaritets medlemskår har krympt till under en miljon, ca 900 000. Organisationsgraden i Polen är 12 procent.

HILKKA JUKARAINEN
Gdansk

Löntagaren 4.10.2002 nr 8/02

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)