. vane.jpg (302 bytes)

tema.jpg (2440 bytes)

Ruljansen rullar med hjälp av inhoppare

pune.gif (67 bytes)  – Mest frågar man efter hur avtalet ska tolkas, om lönerna är riktiga, hur man får ledigt och hur pauserna kan hållas. Den här typens frågor är lätta att besvara, säger Marko Nyqvist, förtroendeman på Prisma i Jumbocentret i Vanda. Där kollektivavtalet inte ger svar vänder han sig till gruppens huvudförtroendeman.

Marko Nyqvist har hand om frukt, grönsaker och bröd i Jumbovaruhusets Prisma, där han är förtroendeman. Han har däremot sällan tid över för förtroendeuppdraget. Foto: PATRIK LINDSTRÖM– Jag har varit förtroendeman och arbetarskyddsfullmäktig här bara i ett års tid och har hittills inte hunnit utbilda mig särskilt mycket för värvet. Man har inte avdelat tid för att sköta det här uppdraget men lyckligtvis har inget värre inträffat, konstaterar Nyqvist.

Han har ingen större lust att tvingas förhandla lokalt om större frågor, dem överlåter han gärna åt huvudförtroendemannen och förbundet.

Prisma i Jumbo sysselsätter inalles cirka 150 personer och där ingår det egna bageriet inne i butiken. Dessutom finns här två utomstående företag. De står för butikens ostdisk och fisktorg. Också städning och bevakning är köptjänster.

Marko Nyqvist leder det team som svarar för försäljningen av frukt, grönsaker och bröd. Teamet består av halvdussinet arbetstagare, av vilka hälften är studerande, i närmast kvälls- och veckoslutsskift. Av dem som jobbar på Prisma i Vanda arbetar bara en fjärdedel på heltid. De flesta av dem jobbar på specialvaruavdelningen, men dagligvarorna sköts till över 90 procent av deltidsarbetare. På kassalinjen finns det inte en enda heltidsanställd, såvitt Nyqvist kan bedöma.

Heltidsjobb lockar

Också på Prisma i Jumbocentret diskuterar man möjligheterna till heltidsjobb. Många av dem som har 30 timmars arbetsvecka vill jobba heltid. Om man har valt handelsbranschens som sitt yrke borde man också ha chans att leva på sin lön.

– Jag känner flera som tjänar extra i andra Prismabutiker eller andra affärer inom S-gruppen. Någon jobbar t.o.m. inom gruppens restauranger, påpekar Marko Nyqvist.

– Man diskuterar heltidsanställning i positiv anda men ändå händer det ingenting. När antalet timmar stiger reagerar man olika i de olika butikerna på att anställa folk på heltid. Man får många slags undanglidande svar på frågan om varför inte heltidsanställning är möjligt, trots att timantalet räcker väl till.

Nyqvist har arbetat inom handeln i över tjugo år men bara fyra år på Prisma i Jumbo. Av erfarenhet vet han att situationen inom handeln inte är på väg mot det bättre. Men inom daglighandeln kan det inte bli mycket sämre heller, för snart arbetar samtliga på deltid.

Köptjänsterna ökar

En sak är att affärerna sköter städning och bevakning genom köptjänster. Lika enkelt är det nog inte att låta de olika varudiskarna handhas av utomstående. Förvisso vill affärerna erbjuda sina kunder ett brett sortiment men de inhysta firmorna skapar en tudelning mellan personalen.

– Under julbrådskan måste åtminstone fisktorget ty sig till inhoppare. Bägge inhysingarna tycks ha sina egna lagar och avtal för det föreföll som om man där jobbade både överlånga dagar och arbetsveckor.

– Den här typens betjäningsdiskar låter affärerna gärna gå till utomstående. Diskarna binder sin personal men är inte nödvändigtvis väldigt lukrativa. Det får en att misstänka att de som arbetar där åtminstone inte har bättre löner och arbetsvillkor än vad vi har, funderar Nyqvist.

– Utlokaliseringen av vissa diskar har också lett till att affärerna har gått miste om sin sakkunskap, vilket gör det svårt att på nytt börja utvidga affärens eget sortiment av just de här varorna. I stora butiksenheter förefaller det nu som om utlokaliseringen av betjäningsdiskarna bara har börjat.

Bara lastbryggan gemensam

De som arbetar i Jumbokomplexets olika affärer har inget som helst samarbete.

– Vi har bara lastbryggan gemensam, och när man möts där händer det då och då att man växlar ett ord med någon annan. För oss har det gått relativt bra men hos grannen (CityMarket) hörs mer klagovisor. De har ingen förtroendeman och ändå är det just en sådan som skulle behövas.

Bevakningen av de handelsanställdas intressen försvåras av den dåliga organiseringsgraden i huvudstadsregionen. Förtroendeman Marko Nyqvist har inte ens koll på hur många av Prismas anställda som är organiserade, men han anar att procenten är låg. Problemet är att deltidsjobben ofta utförs av studerande som inte har en tanke på att stanna kvar i branschen. Därför skriver de inte in sig i branschens fackförbund.

– Folk förklarar antingen att de bara är s.a.s. gäster i branschen eller att de inte har råd med medlemsavgiften. För dem med små deltidslöner är faktiskt medlemsavgiften en stötesten, då man ska försöka komma tillrätta och försörja sin familj på den lön man får. Däremot är det sällan människor förhåller sig uttalat negativt till att höra till facket, konstaterar Prismas förtroendeman Marko Nyqvist.

AINO PIETARINEN
Översättning: ASTRID NIKULA

Löntagaren 4.2.2005 nr 1/05

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)