. vane.jpg (302 bytes)

tema.jpg (2440 bytes)

Facket välkommet i fackfri zon

pune.gif (67 bytes)  I Jumbos Citymarket förekommer ingen facklig verksamhet. Butikens drygt nittio anställda har ingen förtroendeman och de få som är organiserade i Servicefacket är självbetalande medlemmar, dvs. arbetsgivaren innehåller inte fackavgiften och vet således inte vilka som hör till facket. Enligt förbundet tyder detta på att facklig verksamhet inte tolereras.

Hur förhåller det sig med den saken, köpman Matti Himberg?

Köpman Matti Himberg skulle inte ha något emot en förtroendeman att underhandla med. Foto: PATRIK LINDSTRÖMHimberg tillbakavisa tolkningen. Han har ingenting emot facket. Om någon så önskar sköts nog medlemsavgiften också.

– På många sätt skulle det ju vara enklare för mej att ha en förtroendeman att diskutera personalfrågor med.

Men facklig verksamhet skall vara samarbetsinriktad, inte riktad mot arbetsgivaren.

– Jag håller mej nog till de lagar och avtal som gäller, poängterar han.

Rent personalmässigt är Citymarket en tillkrånglad organisation. Köpmannen har hand om livsmedelssidan, medan företaget Citymarket, som ägs av Kesko, har hand om nonfoodsidan. Av personalen är drygt 70 anställd av Himberg och ca 30 av Citymarket, men de fungerar gränslöst i butiken och kassorna är gemensamma. Kunden skall inte märka nån skillnad.

Himberg tycker själv att systemet är besvärligt och dåligt ur arbetsledningssynpunkt. Men det är det koncept Kesko har bestämt man skall ha.

– Vi köpmän tvingas finna oss vi vad Keskos herrar bestämmer, säger han och låter förstå att han sympatiserar med upprorsmakarna inom K-kedjan.

Som köpman har Matti Himberg gått den långa vägen. Han började i branschen som affärsanställd i ett handelslag i hemstaden Åbo.

– Då hörde jag nog till förbundet, bekräftar han.

Köpman har han varit i Seinäjoki innan han tog över affären i Jumbo, med 15 500 kvadratmeter den fjärde största Citymarketen i landet.

Av de drygt sjuttio som står på Himbergs lönelista är ett trettiotal heltidsanställda, resten deltidsjobbar. Det finns en stabil grupp trotjänare, men speciellt bland de deltidsanställda är omsättningen rätt stor. Kunnig personal är det inte alltid så lätt att få.

– Det finns regler man måste följa, säger han bestämt, man måste vara pålitlig och ta hänsyn till arbetskamraterna.

Speciellt förmännen, som skall få allt att fungera, är i en utsatt position.

– Kunderna "straffar" oss genast om servicen inte fungerar, har Himberg erfarit.

För att sporra personalen har han utvecklat ett bonussystem med resultatpremie.

Efter en något knagglig början har Matti Himbergs affär gått bra. Han sticker inte under stol med att resultatet de senaste åren gott motsvarat förväntningarna. Julhandeln gick bra och butikens hemkök där man tillreder och säljer färdigmat har visat sig vara en lyckad satsning.

Köpman Matti Himberg skulle inte ha något emot en förtroendeman att underhandla med.

HANS JERN

Löntagaren 4.2.2005 nr 1/05

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)