. vane.jpg (302 bytes)

tema.jpg (2440 bytes)

Krogbranschens lider av stor personalomsättning

pune.gif (67 bytes)  – Det är inte inställningen till facket som hindrar folk från att ansluta sig, utan medlemsavgifterna som känns för höga för många deltidsarbetare. Om en deltidsanställd ska leva på det han eller hon förtjänar gäller det att vara ytterst sparsam, konstaterar Virpi Savolainen som är förtroendevald för affärscentret Jumbos Restaurangvärld.

Chico’s heter en av fem krogar i Restaurangvärlden i Jumbovaruhuset. Här arbetar förtroendeman Virpi Savolainen som både kock och servitris. Foto: PATRIK LINDSTRÖMJumbos Restaurangvärld består av fem restauranger med inalles 90 arbetstagare. Dryga dussinet är heltidsanställda, resten jobbar deltid. Många skulle ha behov av heltidsjobb, berättar Savolainen, för det finns de som jobbar extra i andra restauranger. Hesburger har de flesta deltidsanställda, och merparten är studerande.

Restaurangvärldens problem är den stora personalomsättningen, säger förtroendemannen som arbetar som kock och servitris på Chico’s. De studerande kommer och går, mången får arbete i sin egen bransch på annat håll. Branschen tampas med samma problem också annanstans än här, för arbetare som är rörliga hinner aldrig fästa sig vid sitt arbete och sin arbetsplats.

Virpi Savolainen började också sitt arbete som studerande och deltidsjobbare. Efter att ha blivit färdig för fyra år sedan blev hon fast anställd. Hon skrev in sig som elevmedlem i facket redan som studerande och hennes medlemskap blev fast i och med att hon började arbeta på heltid. Nu har hon verkat som förtroendeman i tre år.

- En del konflikter har vi haft här, närmast om övertidsersättningar och om hur de tillbuds stående arbetstimmarna fördelas, men vi har alltid kommit till en lösning. Arbetstagarna frågar mig mest om helgersättningar och om semesterpengar. De frågorna ger kollektivavtalet lätt svar på, men när frågorna blir svårare vänder jag mig till huvudförtroendemannen eller förbundet.

- Det är tur att vi inte har haft det särskilt besvärligt här, för officiellt har förtroendemannen inte någon tid att sköta förtroendeuppdraget, konstaterar Savolainen.

Av de 90 som arbetar på Restaurangvärlden är cirka femton medlemmar i Servicefacket, enligt Virpi Savolainens uppgifter. En del kanske hör till andra förbund eller är elevmedlemmar i något förbund.

AINO PIETARINEN
Översättning: ASTRID NIKULA

Löntagaren 4.2.2005 nr 1/05

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)